Торкретиране в строителството

Торкретиране в строителството е съвременен метод за полагане на бетон върху различни повърхности. Целта е изграждане и/или заздравяване. Торкретиращата техниката позволява на работника да добави точното количество вода, за да получи необходимия вискозитет за нанасяне върху вертикални или хоризонтални повърхности. По този начин се получава необходимата якост на торкретирания бетон.

История

Торкретирането е изобретено през 1907 г. от американеца Карл Акли, за да поправи разрушена фасада. Той използва метода за издухване на сух материал от маркуч със сгъстен въздух, който се смесва с вода в изходящата дюза. През 1911 г. Карл Акли получава патент за изобретения „циментов пистолет“.

Процесът на мокро смесване е разработен през 50-те години. През 60-те години се появява алтернативен метод за изстрелване на сух материал с въртящ се пистолет, при непрекъснато подаване от бункер. Дюзата се управлява на ръка.

Нашата фирма работи в строителството повече от 8 години, като от няколко години разширихме дейността си в областта на торкретирането. Торкретиране в строителството е съвременен метод за полагане на бетон има бъдеще и се използва в бъдеще при строителството в България. Методът е с широката употреба и популярност в САЩ и Западна Европа.

За какво е подходяща технологията

  • Изграждане на басейни, водохранилища и други хидротехнически съоръжения. При торкретирането полагането на бетона няма прекъсване което го прави водонепропусклив.
  • Укрепване на сгради — много стари сгради се нуждаят от укрепване на фасадата и/или носещите конструкции. Торкретирането е начин за удължаване на експлоатационния период и стават сигурни за ползване.
  • Изграждане, укрепване и ремонт на мостове и тунели. Сводовете на тунели и мостове може да бъда ремонтирани, заздравени и обновени със слой бетон чрез торкретиране. Бетона може да се полага с различна дебелина, според нуждите за изграждане или реконструкция.
  • Укрепване на строителни изкопи с цел предотвратяване на свличане. Крайпътни укрепвания против свличане на камъни и т.н.
  • Модерно строителство с нестандартни форми, трудни за изпълнение с кофраж.
  • Изграждане на подземни гаражи, бункери, складове, мазета, септични ями и др.
  • Укрепване на свлачища, изкопи, склонове, пристанища и др. с торкрет бетон

Торкрет бетона се полага и уплътнява/укрепва едновременно, поради силата, с която се изхвърля от дюзата. Може да се полага върху всякакъв вид или форма на повърхността, включително вертикални. Освен торкретиране фирма Кае-строй ЕООД предлага и други строителни дейности като изкопи на основи и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *